Kako ti Mindfulness može pomoći u promjeni negativne slike o sebi?

Mindfulness meditacija je jednostavna a opet toliko učinkovita, znanstveno utemeljena metoda nastala prije nekoliko tisuća godina. I to mnogo prije nego su je određene istočnjačke religije počele koristiti za svoje potrebe (npr. budizam). Iako je nastala jako davno, na zapadu se počela koristiti tek u 20 stoljeću.

Pojednostavljeno rečeno, mindfulness predstavlja stanje naše svijesti kada smo svjesni određene misli, emocije ili bilo koje druge stvari prije nego što smo joj dali značenje koje joj inače pridajemo.

Drugačije rečeno, prije nego automatski dodijelimo značenje nekoj misli, emociji ili stvari koju vidimo, u našoj svijesti se pojavi kratak trenutak (mindfulness) čiste svjesnosti oslobođen od bilo kojeg značenja. Taj trenutak u našoj svakodnevnici traje toliko kratko da ga ni ne primijetimo. Ali upravo taj trenutak možemo razviti uz redoviti mentalni trening.

Ali zašto bi uopće htjeli razviti taj trenutak čiste svjesnosti?

Što više razvijemo to budno stanje koje nazivamo mindfulness postajemo slobodniji od naših uvjetovanih ograničavajućih razmišljanja koje smo stekli dosada najviše pod utjecajem ranog djetinjstva i naše okoline. Kultiviranjem mindfulnessa oslobađamo se vlastitih projekcija pri čemu nam postaje lakše donositi izbore i odluke u skladu s onim tko stvarno jesmo i/ili želimo biti.

Sliku koju imamo o sebi (a stekli smo ju tijekom odrastanja) imamo tendenciju doživljavati kao nešto stvarno, statično i dio naše osobnosti. Npr. nemam samopouzdanja, previše sam osjetljiva, neodlučna sam, ne vrijedim ako ne doprinosim…). Jednom kada izgradimo sliku o sebi (do cca 25 godina i ranije) teško nam ju je mijenjati jer nam naizgled osjećaji potvrđuju koliko je to istina za nas.

Međutim, upravo zbog nedovoljnog odmaka od tih naših misli/uvjetovanja (nedovoljne mindfulness svijesti) zanemarujemo činjenicu da se slika o nama konstantno mijenja te da ni mi nismo isti kao što smo bili prije mjesec, godinu, pet godina.

Na konkretnom primjeru, to bi izgledalo ovako. Ako imaš izazova sa samopouzdanjem, to samo znači da zbog svojih najčešće nesvjesnih uvjetovanja i vjerovanja, iznova biraš reagirati na vanjske informacije i podražaje na način koji podržava tu negativnu sliku koju imaš o sebi. Što više kultiviraš mindfulness svijest dobivaš slobodan izbor reagirati na drugačiji način tj. na način koji želiš.

Razvojem mindfulness svijesti dobivamo potpuno drugačiji pogled na vlastite misli i emocije kao i na informacije koje primamo iz okoline. Umjesto da robujemo svojim uvjetovanjima, postajemo osobe koje imaju mogućnost mijenjati u sebi ono što ih koči da postanemo osoba koja želimo biti.

Iz šireg konteksta, neistrenirani um ne može skoro pa ništa postići. Teško nam se mijenjati i odvojiti od naših trenutnih misli i osjećaja jer upravljaju s nama a ne mi s njima. Što više istreniramo svoj um to imamo veću slobodu biti ono tko jesmo i tko želimo biti.

Možda će ti se svidjeti…

Ako želiš ostati u tijeku sa novostima i dobivati dodatan sadržaj prijavi se na newsletter.

Podijeli