Tri mindset lekcije koje sam usvojila pokretanjem prvog biznisa

Vesna Bilić

Žena, majka, poduzetnica. Zaljubljenica u osobni rast.

23.06.2022

Kada sam donijela odluku dati otkaz i pokrenuti nešto svoje osjećala sam se kao „bačena u vodu“ pa se snađi no ovdje je razlika bila u tome što sam se sama bacila u tu vodu. Na početku me preplavila silna količina informacija i odluka koje sam morala donijeti u kratkom roku ako se želim što prije pokrenuti. Osjećala sam strah ali i uzbuđenje. Ono što mi je neizmjerno puno pomagalo je to što sam paralelno sa pokretanjem posla već neko vrijeme radila intenzivno na sebi i svom mindsetu. Kada sam razmišljala što bih izdvojila u tim svojim počecima a da bi ti moglo poslužiti to bi bile ove 3 lekcije:

Uredu je naplatiti svoje usluge

Ova lekcija možda zvuči smiješno jer ako imaš biznis naravno da planiraš ostvarivati profit, stoga logično moraš naplatiti svoju uslugu. No za mene je ovo bio veliki izazov. Najradije sam svima htjela raditi za besplatno samo da ne moram ulaziti u ovaj aspekt biznisa (koji zapravo čini biznis a ne neprofitnu organizaciju, ali nema veze, sve je to bilo dio puta 😊). U pozadini ovog mog početnog izazova bio je otpor prema prodaji ali i nesigurnosti mene kao stručnjaka bez obzira na moje dugogodišnje iskustvo i uspješne rezultate iza sebe. Razlog tome je bila neusklađenost moje slike o meni kao osobe i stručnjaka u odnosu na moje stvarne kompetencije i postignuća. Tako da sam uz postavljanje cijena za svoj tip usluga intenzivno radila i na svom samopoštovanju i samopouzdanju. Ovo je bio proces, a ne nešto što se dogodilo preko noći pa ako imaš iste izazove budi strpljiva i uzmi si vremena za građenje pozitivne slike o sebi.

Dodatna stavka vezana uz cijenu usluge jest da stojiš iza svoje postavljene cijene imajući u vidu s kakvim klijentima želiš raditi. Ukoliko se brineš i premišljaš jesi li preskupa, jesi li mogla sniziti tu cijenu, itd., na energetskoj razini privlačiš klijente kojima ćeš biti preskupa, koji će te tražiti popust ili nešto treće. Ukoliko si se mentalno uskladila sa svojom cijenom i odabireš raditi s klijentima koji biraju tebe i tvoju uslugu i nije im skupo te platiti, takve klijente ćeš naposljetku i dobivati.

Klijent je na prvom mjestu, ali ste oboje važni

Kada si riješila pitanje cijene i ugovorila uslugu sav fokus prebaci na klijenta i na posao koji si se obvezala isporučiti. U ovoj fazi se više ne bavi cijenom, i time jesi se podcijenila ili precijenila u odnosu na posao koji ćeš zaista odraditi jer takvo razmišljanje će se odraziti i na vašu suradnju. Svjesno ili nesvjesno ćeš ulaziti u ulogu žrtve i početi „kriviti“ klijenta ukoliko si se podcijenila a zapravo je odgovornost u potpunosti na tebi i tvom usklađivanju sa cijenom koju si sama odredila.

S druge strane kada stavljaš klijenta na prvo mjesto u poslovnom odnosu to ne znači da umanjiš sebe i svoje granice. Ovo nije odnos po svaku cijenu. Tu je svakako bitno postavljanje osobnih granica ali i građenje korektnog odnosa i međusobnog uvažavanja.

Naposljetku, pružena visoka razina usluge i kvalitete ali i iskren interes za želje i potrebe klijenta će donijeti zadovoljstvo i tebi i klijentu. A takav odnos će ti zasigurno donijeti još više posla preko osobne preporuke. Kada tek pokrećeš svoj biznis jako je bitno da odabereš raditi ono što voliš i voliš ono što radiš jer smatram da je upravo to recept za uspješnu priču gdje obje strane dobivaju.

Ne moraš mukotrpno raditi da bi zaradila

Razlog zašto sam pokrenula nešto svoje je između ostalog bilo više vremenske slobode i fleksibilnosti kako bih se mogla posvetiti više sebi i obiteljskom životu. Ali uvjerenje koje sam imala Moram mukotrpno raditi da bih zaradila sam prenijela i u svoj biznis pa mi se na početku nije puno toga promijenilo dok nisam osvijestila da imam to uvjerenje i da ga želim mijenjati. A uvjerenje je ništa drugo nego set misli – obrazac ponašanja koji iznova potvrđujemo iskustveno u našoj realnosti. Promjenom misli (izabrano novo uvjerenje) tražila sam način kako ću nove misli potvrditi iskustveno radi stvaranja novog obrasca ponašanja. I upravo se to dogodilo. S vremenom.

Dakle, nakon odluke da ne želim više funkcionirati po starom uvjerenju, mijenjala sam ga na način da sam ga testirala i postupala drugačije nego inače u obavljanju svog posla. Primjerice, kada bih imala neki posao odlučila bih da ću ga korektno i kvalitetno odraditi ali da više neću raditi kasno u noć, prekovremene i slično jer je to inače bio moj modus operandi. Kako sam mijenjala svoj način rada i funkcioniranja tako se promijenilo i ovo uvjerenje prvo odlukom zatim i drugačijom akcijom. Ukoliko imaš isto uvjerenje i želiš ga promijeniti prvo osvijesti kako se ponašaš oko posla, koje su ti radne navike i s čvrstom odlukom i drugačijim mislima odaberi postupati drugačije kako bi integrirala novo uvjerenje.

Možda će ti se svidjeti…

Ako želiš ostati u tijeku sa novostima i dobivati dodatan sadržaj prijavi se na newsletter.

Podijeli