Simbolika kolibri ptičice

Vesna Bilić - Blog - Simbolika kolibri ptičice

Vesna Bilić

Žena, majka, poduzetnica. Zaljubljenica u osobni rast.

02.04.2022

Mislim da sam prvi put čula za ovu malenu ptičicu u trilogiji Igre gladi. Baš mi je bila fora, a oduševila sam se njome kada sam pročitala razne članke o simbolici koju nosi. Od tada je nekako oduvijek u mojoj glavi stoga sam je odlučila „utisnuti“ i na svoj logo.

Pa šta je toliko zanimljivo oko nje? Kolibrić je jedna od najmanjih ptičica koje postoje na svijetu, a žive isključivo u Americi. Ima ih oko 320 vrsta, od čega je najmanja veličine 5.5 cm. No njena fascinantnost nije toliko u veličini, nego što sve može, a tako je malena. Predstavlja simbol lakoće, fleksibilnosti i prilagodljivosti promjenama. Ima vrlo visoku frekvenciju zamaha krilima i to do 80 zamaha u sekundi što joj omogućava nemoguće. Može letjeti gore, dolje, naprijed, nazad, u zraku stajati na mjestu i slično. Fascinantno.

Svojim pokretima u zraku ispisuje oblik osmice, odnosno znaka beskonačnosti. Dodatna zanimljivost jest da svaka vrsta ima svoj cvijet i svoj nektar iz kojeg se hrani, nema konkurencije pri čemu nas uči da u prirodi ništa nije slučajno i da je sve u savršenom skladu. Dodatno, imaju brzi metabolizam pri čemu im se za vrijeme sna drastično smanjuju otkucaji srca  kako bi održali ravnotežu tijekom noći. Tu vidimo simboliku između rada i odmora. Koliko je važno raditi i doprinositi, ali i odmarati i uživati u životu.

Amerikanci tradicijski u ovoj ptici vide sliku besmrtnosti, ali je i smatraju simbolom hrabrosti. Zašto? Jer dolaskom hladnih dana, mali kolibri prelijeće oko 2.000 km od južnih do sjevernih dijelova Južne Amerike. Za to je potrebna nevjerojatna upornost, izdržljivost i dosljednost što nam može biti veliki podsjetnik kada ostvarujemo svoje snove koji nam se trenutno čine teškima i nedohvatljivima.

Kada je pred tobom neki izazov, sjeti se koliko radosti i vedrine jedan mali kolibri pristupa svakom novom cvijetu (zbog brzog metabolizma nekad stigne obraditi i preko 1000 cvjetova dnevno) svjestan da se u njemu krije nektar koji će mu pomoći da dočeka novi dan. Kolibri na sebi ima predivan široki spektar boja koje nas podsjećaju da koliko je život lijep, a da su najljepše stvari, upravo i one „najmanje“. Stoga uživaj u životu, u svakom danu, iskoristi što ti život pruža i potrudi se uvijek zadržati optimizam kolibrija.

A kada se osjećaš da si premalena i nemoćna, sjeti se što sve kolibrić može. Kada kreće na svoj put ne pomišlja kako neće uspjeti. Jako su odvažni, bez obzira kako se na prvu čine maleni i krkhi. Ova ptičica nas motivira da ustrajemo prema onome što želimo živjeti i raditi i onda kada imamo osjećaj da je to nemoguće.

Kolibri možda i je jedna od najmanjih ptica na svijetu, ali je zato njena simbolika izuzetno bogata. Darovi kolibrija donose mir, ljepotu, fleksibilnost, poduzetnost, optimizam, lakoću, radost, snagu, beskonačnost i besmrtnost.

Prizovi kolibrića u svoje misli kada god misliš da nešto ne možeš.

Možda će ti se svidjeti…

Ako želiš ostati u tijeku sa novostima i dobivati dodatan sadržaj prijavi se na newsletter.

Podijeli