Sve moje dosadašnje obrazovanje i poslovno iskustvo je uzaludno

Vesna Bilić - Blog - Sve moje dosadašnje obrazovanje uzaludno

Vesna Bilić

Žena, majka, poduzetnica. Zaljubljenica u osobni rast.

11.04.2022

Kada se neko vrijeme bavimo idejom otvaranja svog biznisa koji nije vezan uz dosadašnje formalno obrazovanje i naizgled radno iskustvo nerijetko se pojave sabotirajuće misli poput ove u naslovu: Sve godine obrazovanja i radnog iskustva su uzalud bačene jer se više ne želim baviti s tim. Jesam luda što sada želim nešto drugo? Toliko uloženog vremena i truda, a ja sad to više ne bih radila. Šta će društvo reći, obitelj? Potraćene godine.

Ako se i tebi javljaju takve misli želim ti ponuditi 3 protuargumenta kako bi lakše odbacila gore navedene sabotirajuće misli:

Bogata si za set vještina i znanja

Sada posjeduješ specifičan set znanja i vještina koji ne bi posjedovala da nisi prošla put koji si dosada prošla. Upravo će se tvoj novi poslovni pothvat bazirati na mješavini novo stečenog znanja te dosadašnjeg znanja i iskustva pri čemu će tvoj biznis biti jedinstven jer nitko nije ti niti je prošao tvoj put a sebe unosiš u posao htjela ti to ili ne. Tvoje znanje i iskustvo je neprocjenjivo te ono nije nikad uzaludno nego se samo nadograđuje na novo znanje i iskustvo.

Nije prirodno biti u stagnaciji

U prirodi je da se mijenjamo i prilagođavamo novim okolnostima. Nisi ista osoba koja si bila sa 15 godina kada si birala čime ćeš se baviti u životu. Nisi ista osoba od prije godinu dana, niti čak ista od jučer. Svaki dan se mijenjamo. Mijenjaju nas nova znanja i iskustva. U našoj esenciji postojanja je da se širimo, rastemo, tražimo nova životna pa tako i poslovna iskustva. To znaš i osjetiš unutar sebe. Ono što zapravo stoji iza tvojih sabotirajućih misli je strah. A strah te može pokrenuti ili paralizirati. Ti biraš. Ako više nisi zadovoljna tamo gdje jesi nemoj se miriti sa onim što trenutno jest, nego traži izlaznu strategiju. Ona ne mora biti ostvarena preko noći. Polako ju razradi i idi prema svom novom cilju. Okreći nove stranice u svom životu. Dopušteno ti je. Čak štoviše poželjno je.

Ništa nije uzalud

Ja osobno vjerujem da se sve nekako događa s razlogom u životu i u nekoj harmoniji koliko god to na prvu ne izgledalo tako. Kada malo razmisliš sve tvoje dosadašnje okolnosti, odluke, obrazovanje, radno i životno iskustvo te dovelo tu gdje si sada. Na mjesto gdje ti se pojavila želja da želiš pokrenuti nešto svoje. Možda da nisi prošla i doživjela to što jesi ne bi došla do ove prekretnice u svom životu. Kao što sam pisala na početku teksta ako nisi oduvijek znala čime se uistinu želiš baviti onda su sva ova tvoja dosadašnja iskustva poslužila kako bi ti dali jasnoću što zapravo želiš. Ponekad trebamo doživjeti ono što ne želimo da bismo dobili veću jasnoću što želimo. Primjerice, nakon završetka osnovne škole ja nisam znala čime se želim baviti pa sam upisala što mi je tad bilo logično uzimajući u obzir informacije koje sam imala na raspolaganju. Ta slika mi nije bila ništa jasnija ni nakon srednje, pa sam upisala Fakultet koji se nadograđivao na srednju. Nakon fakulteta se također ništa nije promijenilo po tom pitanju pa sam se zaposlila u skladu sa svojim zanimanjem i onim što mi je tada zvučalo zanimljivim da bih mogla raditi. Prošlo je podosta vremena dok se nisam „probudila“ i osvijestila ne samo što želim raditi nego kako i živjeti. No rad za nekoga, u 8-satnom radnom vremenu mi je dao jasnoću kako želim raditi u svom biznisu, a to je bilo suprotno od toga. Također, radeći nekad i nakon radnog vremena, imajući malo vremena za svoj privatni život, mi je pomoglo da danas presložim svoje prioritete drugačije.

 Zadnjim argumentom ne želim reći da stalno moraš živjeti iskustva koja ne želiš ako si zbunjena no ako si ih već doživjela (a sigurno ćeš ih ponekad doživljavati i u budućnosti) okreni ih u svoju korist i prouči na način da ti donesu veću jasnoću što želiš u životu i radu i kreći se prema tome. Želim ti sreću i uspjeh u svom novom poslovnom zaokretu.

Možda će ti se svidjeti…

Ako želiš ostati u tijeku sa novostima i dobivati dodatan sadržaj prijavi se na newsletter.

Podijeli