Zašto prakticirati ljubav prema sebi

Vesna Bilić

Žena, majka, poduzetnica. Zaljubljenica u osobni rast.

24.04.2022

Kada samu sebe voliš i podržavaš lakše je postojati i kretati se kroz život. A kada volimo sebe, s lakoćom volimo i podržavamo i druge. Jer ne možemo istinski dati drugome ono što ne dajemo sebi. Ja sam ovo shvatila tek kada sam se i sama počela voljeti i podržavati. Tu promjenu odnosa prema sebi (i drugima) su osjetili i meni bliske osobe iako možda nisu znali što točno radim u odnosu sa sobom😊. Ovdje nema govora o sebičnosti koju neki pripisuju ako prakticiraš ljubav prema sebi. No, razumijem odakle to stajalište dolazi jer sam ga i sama imala kada sam čula za ovaj koncept. Naučeni smo (posebice žene) da dajemo, dajemo i dajemo a ljubav tek moramo zaslužiti. A ako se voliš onda si egoistična i sebična. Jer ljubav trebaš dobivati od drugih (ako si to zaslužila, ako si dobra majka, žena, kćer.. što god da si bila i postigla…). Baš smo sve to krivo generacijski posložili i primjenjivali u svojim glavama. Mi od svojih roditelja, oni od svojih, i tako dalje.

No zapravo si više sebična ako ne voliš sebe jer onda uskraćuješ tu ljubav i drugome. Zapamti, ne možeš dati drugome ono što ne daješ sebi. Svi oni koji njeguju odnos pun ljubavi i nježnosti prema sebi znaju koliko je ovo istinito.

Ako se i dalje opireš ovom konceptu poput nekih na način „Ja ne volim sebe ali znam da volim svoju djecu“ dopusti da ti pružim dodatne ideje za promišljanje kako ih onda možeš voljeti još više. Dakle, uopće ne sumnjam da voliš svoju djecu ali smatram da ih i dalje voliš s kapacitetom kojim trenutno voliš i podržavaš sebe. Kako to mislim? Djeca ne slušaju što kažemo već gledaju šta radimo. Upijaju i kasnije oponašaju naše obrasce ponašanja kako se odnosimo prema sebi i drugima. Ako ne volimo i ne podržavamo sebe na razini cijelog našeg Bića (tijelo, um, duh) kako možemo očekivati to isto od svoje djece ? Stoga ti predlažem da daješ sebi ono što želiš svojoj djeci. Dakle ako im želiš da vole i podržavaju sebe, voli i podrži prvo sebe, tako da imaju od koga učiti i modelirati naučeno. Ako im želiš da više poštuju sebe i svoje osobne granice kreni od sebe. I tako dalje.

U nastavku dajem smjernice kako možeš prakticirati ljubav prema sebi te na svom primjeru pokazati svojoj djeci i svojim bližnjima da učine isto:

  • Prihvati svoje tijelo kakvo je. Njeguj ga. Poštuj. Tijelo nije samo sebi svrha nego je tu da ti služi da se izražavaš kroz njega.
  • Savladaj tehnike upravljanja svojim umom kako više ne bi upravljao tobom. Jer iz uma proizlaze misli samokritičnosti, osude, negodovanja, krivnje, nedovoljnosti, itd. koje nam izazivaju nelagodne emocije. No misli se mogu mijenjati, a time i naše emocije. 
  • Poveži se sa sobom, sa svojom dušom i dopusti joj da njeni šaptaji budu sve glasniji i jasniji. Izdvoji nekoliko minuta dnevno samo za sebe, da budeš sama sa sobom, u tišini.

Zamisli svijet u kojem svaka osoba voli, poštuje i prihvaća sebe. Svijet u kojem ne očekujemo od drugih da nam nešto daju što jedino mi možemo dati sebi. A kada damo sebi, dajemo i drugima. Wow, kakav bi to bio svijet.

Za kraj, u nastavku ti ostavljam link i na članak koji sam pisala za portal Zona pozitive kako bi dobila dodatnu inspiraciju i ideju kako prakticirati ljubav prema sebi već danas.

P.S. Želim ti da se zavoliš i podržiš pa makar s prvotnom namjerom da si dokažeš kako ljubav prema sebi ne utječe na tebe i na sve oko tebe. 

Možda će ti se svidjeti…

Ako želiš ostati u tijeku sa novostima i dobivati dodatan sadržaj prijavi se na newsletter.

Podijeli