NeUSPJEH je samo stanica bliže do USPJEHA

Vesna Bilić

Žena, majka, poduzetnica. Zaljubljenica u osobni rast.

02.05.2023

Što je za tebe neuspjeh? Koje značenje mu pridaješ?

Smatraš li neuspjeh nekom strašnom okolnošću koja je ispunjena osjećajem stida i razočarenja ili ga primaš kao informaciju da još nisi stigla na svoje željeno mjesto?

Neuspjeh kao takav ne postoji jer sam život nije namijenjen da bude linearna linija „pravog“ smjera bez skretanja i pogrešaka. Čak i pogreška zvuči teško i kao nešto što trebamo izbjeći pod svaku cijenu. Jer smo tako učeni. Da je pogreška loša. Da se mene pita ja bih riječ pogrešku izbacila iz rječnika i ostavila samo pokušaj 😊 Pokušaj i pogodak. Tko pokušava kad-tad će pogoditi. Jer tko stalno odustaje nikada ne pobjeđuje.

Dakle, kako se osjećaš oko neuspjeha i pogreške ovisi koje si im značenje pridala. A vrlo je vjerojatno da to značenje nije ni tvoje, nego si ga pokupila putem odrastajući. Od roditelja, drugih autoriteta u svom životu, društva. No, dobra vijest je kao i za svako značenje koje pridaješ nečemu (a ne osjećaš se dobro od njega) da ga možeš mijenjati. Jer misli koje ćeš misliti i emocije koje ćeš osjećati su pod tvojom kontrolom. I zapravo jedino što možeš kontrolirati u svom životu. Što ćeš misliti i posljedično osjećati.

Nadalje, negativnim značenjem na neuspjeh samo si otežavaš svoj poduzetnički put ili ga čak nesvjesno sabotiraš jer se bojiš emocije koje će ti tvoje značenje uzrokovati ukoliko se dogodi taj neuspjeh. Takvo pridano značenje ti ne koristi stoga ti predlažem da ga promijeniš što prije.

 Kako bi ti pomogla u tome u nastavku ti nudim novu perspektivu gledanja na neuspjeh.

Zamisli da si na autobusnoj stanici. Čekaš autobus koji će te odvesti na tvoju željenu stanicu USPJEH.

Ali da bi došla do svoje stanice moraš proći X stanica neUSPJEH koje su sastavni dio puta.

Tko najviše strahuje i priča o neUSPJEHU? Oni koji stoje na stanici i ne miču se. Plaše sebe i druge pored sebe. Ne mogu se podržati jer vide samo ulaz ali ne i put.

Kada bi ušli u bus vidjeli bi prikaz stanica neUSPJEH, neUSPJEH, neUSPJEH….. USPJEH. Zatim, kada bi došli samo do prve stanice vidjeli bi da je neUSPJEH samo to, neUSPJEH. Samo još jedna stanica. Ali vrijedna stanica koja ih vodi bliže do stanice USPJEH.

Jer kad jednom uđeš u autobus vidjeti ćeš na ekranu početnu stanicu i onu zadnju gdje vozi autobus. Zadnja stanica je uvijek USPJEH. Ako si na putu dovoljno uporna, ustrajna, strpljiva i predana. I da, proći ćeš kroz niz stanica neUSPJEHA ali su oni neizbježan dio tvog puta do stanice USPJEH. Kada promijeniš pogled na njih, nećeš ih više smatrati neuspjehom nego samo etapama bližim koje te vode do tvog USPJEHA.

Dokle se voziš? Pa sve dok ne dođeš do svoje stanice USPJEHA. Nema odustajanja. Ako odustaneš ne pobjeđuješ, ne stižeš 😊

I nije neUSPJEH strašan nego je strašno tvoje značenje koje si mu pridala. On je sam po sebi neutralan. Informacija.

A što ti radiš putem? Joj evo neUSPJEH. Ovo je sramota za mene što sam se dovezla do ove stanice neUSPJEH a htjela sam do stanice USPJEH. Joj kako sam katastrofa. Šta će drugi ljudi reći? Bolje da odustanem i izađem van.

Odvoji svoje značenje od informacije. Informacije da nisi na mjestu na kojem želiš biti u ovom trenutku. Ako se voziš (radiš na svom mindsetu i poduzimaš akcije) neizbježno je da dođeš do svog USPJEHA.

A ono što si govoriš putem dok se voziš je dio tvog (ne)podržavajućeg mindseta. Ako je nepodržavajući onda je suvišan.  

Za kraj, jedna napomena prije nego se ukrcaš na svoj autobus do uspjeha. Prije ulaska u bus jako dobro si definiraj što je za tebe USPJEH. Da se ne bi dogodilo da dođeš do njega a da zaboraviš da je to bila tvoja stanica pa produžiš dalje. Jer od stanice do stanice ćeš se i ti mijenjati. Možda ćeš redefinirati svoj uspjeh. Jer sa svakom stanicom postaješ mudrija, pametnija, sposobnija.

A vrhunac ćeš doživjeti kada spoznaš iskustveno da nikad nije ni bila poanta u destinaciji nego u putovanju. A još važnije kako si se putem osjećala i kako se ovog trenutka osjećaš. Jer život je u sada. I jedino što imamo je sada.

Još besplatnog sadržaja na ovu temu možeš pronaći i na mom Instagram profilu https://www.instagram.com/vesna.bilic.coaching/

Možda će ti se svidjeti…

Ako želiš ostati u tijeku sa novostima i dobivati dodatan sadržaj prijavi se na newsletter.

Podijeli